实验室动态

首页 >  实验室动态 > 公告栏

国际知名学者讲座通知

发布时间:2018-06-14

讲座题目:Materials for the 21st Century: A Revolutionary But not an Evolutionary Approach 21世纪的材料发展:一种革命式的而非演进式的方法)

讲座专家:Prof. Ward Plummer,美国国家科学院院士,路易斯安那州立大学教授

讲座时间:2018619日上午9:00 - 10:00

讲座地点:西安交通大学曲江校区西五楼北424会议室

Ward Plummer 教授简介:

Plummer教授是凝聚态物理学领域的杰出科学家,2006年入选美国国家科学院院士,2014年入选美国艺术与科学学院(AAAS)院士。Plummer教授被授予很多奖项,包括Wayne B. Nottingham奖(1968)、Davisson-Germer原子或表面物理奖(1983)、Medard W. Welch奖(2001)、“中国科学院国际科技合作奖”(2016)、以及由习近平主席亲自颁发的“国际顶尖科技奖”(2018)。

Plummer 教授于1968年获得康奈尔大学的物理学博士学位,先后任职于美国国家标准局、宾夕法尼亚大学、以及由田纳西大学、Knoxville、橡树岭国家实验室共同组建的先进材料联合研究所(JIAM)并任该研究所主任。2009年,Plummer教授加入路易斯安那州立大学,现任研究副校长的特别助理。作为凝聚态物理学领域的杰出科学家,Plummer教授通过聚焦研究与表面或界面上的独特环境相关的现象开发出了先进的高分辨率观测方法。他撰写了400多篇论文并指导了超过110名研究生、博士生或博士后。

 

讲座内容简介:

The twentieth century witnessed a dramatic change in our standard of living, in many cases due to significant advancement in materials and material properties. Inhabitants of the twenty-first century will undoubtedly see even more startling discoveries and applications of materials, changing our way of life. This lecture will focus on the societal pressure in the twenty-first century for new materials, driven by our need for energy, preserving our environment, and competing in a global economy, what I call the Perfect Storm. The time frame associated with this storm requires a revolutionary--not evolutionary--approach to the design and discovery of new materials.

在20世纪,由于材料及材料性能的显著提高,我们的生活水平发生巨变。在21世纪,人类无疑将目睹更多改变我们生活方式的惊人的材料的发现和应用。本讲座将从能源需求、环境保护及全球化竞争驱动视角出发,重点讨论21世纪新材料面临的社会压力,我称之为完美风暴。与这场风暴相关的时间框架需要一种革命式的——而不是演进式的——方式来设计和发现新材料。

 

A wonderful crystal ball will be used to forecast novel materials development in the 21st century, related to environmentally friendly sources of energy or ways to reduce our wasted energy. 

一个美妙的(象征与环境友好的能源来源或减少能源浪费的)水晶球将被用来预测21世纪的新材料的发展。


上一篇:弗吉尼亚大学郑小雨教...    下一篇:讲座通知